Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Voor alle grootouders die meer willen leren over EHBO

 

 

 

 

 

 

Ieder jaar komen zo’n 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp terecht na een ongeval. Bijna een derde is jonger dan 5 jaar (bron: Veiligheid.nl). Veel voorkomende ongevallen bij jonge kinderen zijn verstikking, verdrinking, verbranding, vergiftiging en vallen. In dit artikel geven we je tips voor de meest voorkomende noodgevallen.

Een stukje vlees zit in de keel vast

Gezellig een barbecue, maar het kan zomaar verkeerd aflopen. Stel je voor dat er een stukje vlees vast komt te zitten bij een kind en hij of/zij kan niet meer ademen. Snel levensreddend handelen is meteen nodig. Ga achter je kind staan en sla 5 keer op de rug tussen de schouderbladen. Werkt dit niet? Geef dan 5 buikstoten (voorheen Heimlich).

Een val van de trap

Je kind loopt stiekem de trap op, maar helaas gaat het deze keer niet goed. Hij/zij valt van de trap en het is raak: arm gebroken! Als de val hoger is dan de lichaamslengte is er ook kans op schedel, hersen, en wervelletsel. Til het kind niet op laat het eventueel zelf omhoog komen en controleer op de laatstgenoemde letsels. Bel 112 als je het vermoeden hiervan hebt.

Voorkom dat je kind onnodig beweegt en altijd rustig de trap op en af loopt. Is het kind nog erg klein? Zorg voor ondersteuning van de arm tijdens het traplopen.

Hete soep of hete thee

Een kopje thee, een gezellig kaarsje of een lekkere warme kop soep; een brandwond ligt op de loer met rond rennende kinderen. Niet alleen is een brandwond heel erg pijnlijk, maar het is ook nog gevaarlijk.

Water en de rest komt later. Dat is de hoofdregel! Koel de brandwond met zacht stromend lauw leidingwater met zo’n 20 graden Celsius. Koel niet met de straal direct op de wond maar laat het er overheen stromen. Verwijder zo snel mogelijk kleding , sierraden en indien van toepassing de luier, maar trek vastzittende kleding niet los. Heeft je kind ernstige brandwonden opgelopen? Bel onmiddellijk 112. 

Een fles schoonmaakmiddel laten staan

Je moet even op en neer naar beneden om een nieuw schoonmaakdoek te halen voor de badkamer die je schoonmaakt. Als je terug komt, merk je gelijk dat er iets mis is met je kind. Je kindje heeft irritatie rond de mond, een rare huidskleur en de adem ruikt naar… schoonmaakmiddel. Stress schiet door je lijf. Wat nu?

Spoel de mond met water als een kind dit kan zonder te slikken. Bel 1-1-2 voor advies bij bewusteloosheid, benauwdheid, suf worden of uitgebreide wonden. Bel in alle andere gevallen met de huisarts of huisartsenpost. Probeer ook uit te zoek wat je kind heeft gedronken. Dan kan je dit doorgeven aan de professionele hulp. 

Een laagje water in een emmer

Wanneer kinderen ‘baby-af’ zijn, zijn ze ontzettend nieuwsgierig en ontdekken ze de wereld die voor hun open ligt. Alleen zien kinderen vaak geen gevaar. Misschien denk je dat jouw huis een veilige omgeving is, maar gevaar ligt echt overal op de loer. Een laagje water in een emmer is al voldoende voor kleine kinderen om in te verdrinken.

In de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen leer je in een combinatie van theorie en praktijk te handelen bij veel voorkomende ongelukken bij Baby’s en Kinderen. Niet alleen voor ouders, maar ook voor grootouders van belang.

 

Bron tekst: Livis