Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Belangrijke rol partner tijdens bevalling

Onderschat je rol als partner niet!

Om de bevalling voor je partner zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat zij zich op haar gemak voelt en geen stress heeft. Spreek met elkaar door wat voor haar belangrijk is tijdens de bevalling. Wanneer zij van pijn vertrokken met bevallen bezig is, heeft ze echt niet de rust om met de vroedvrouw of arts in discussie te gaan wat ze wel of niet wil.

Rust

Zorg voor een ontspannen omgeving, zodat je vrouw zich kan focussen op de weeën. Het kan wel even duren voordat er volledige ontsluiting is. Zorg dat er geen irritante stoorzenders zijn. 

Ontspanning

Weeën kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Warmte verlicht de pijn. Zorg als partner dat je een kruik bij de hand hebt. Voor hetzelfde geld transpireert je vrouw hevig en is het fijn met een verkoelend washandje door haar gezicht te strijken. Maak het je vrouw gemakkelijk.

Aanwezig zijn

Het is als partner belangrijk dat je er gewoon bent en je vrouw er niet alleen voor staat. Volg je vrouw in wat ze wil, praat met haar en laat haar merken dat je er bent. Laat je vrouw in ieder geval weten wanneer je even weggaat. Bevallen kan een lang traject zijn. Blijf je vrouw moed in praten!

Schakel

Met name in het ziekenhuis ben jij de schakel tussen je vrouw en het personeel in het ziekenhuis. Laat weten welke wensen zij heeft en zie erop toe dat deze ook worden nagekomen.

Samen voorbereiden

Vergeet als partner niet ook goed voor jezelf te zorgen door bijvoorbeeld op tijd te eten. Je vrouw heeft er niets aan als je onverwacht onderuit gaat en zelf wil je natuurlijk niet de geboorte van je kindje missen. Wil je je samen goed voorbereiden op de bevalling? Er zijn diverse cursussen beschikbaar waardoor jullie als ouders met een goed gevoel kunnen uitkijken naar de bevalling.