
Cursus
“Sommige mensen zien op tegen dit moment, omdat het nu niet gaat om een gewone verlenging van het rijbewijs zoals men gewend was, maar een verlenging waar een rijbewijskeuring voor nodig is. De keuring zo lang mogelijk vooruitschuiven is onverstandig, zo gaat kostbare tijd verloren. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft tijd nodig om de aanvraag te kunnen beoordelen.” Dr. Robert Sadiek spreekt uit ervaring. Hij heeft samen met zijn deskundige team van BIG-geregistreerde artsen van RijbewijskeuringsArts.nl in de afgelopen 15 jaar inmiddels 80.000 medische rijbewijskeuringen uitgevoerd.
“Een rijbewijskeuring is in een paar stappen geregeld en men kan, natuurlijk pas na ‘groen licht’ van het CBR, zonder zorgen de komende vijf jaar weer veilig de weg op.” Dr. Sadiek heeft die stappen voor u op een rijtje gezet. Op de website van het CBR: www.cbr.nl/75, vindt u filmpjes die u ook kunnen helpen om de stappen te doorlopen.
Voordat u wordt gekeurd, dient u een Gezondheidsverklaring in te vullen. Bent u niet digitaal vaardig? Dan is het in sommige gemeenten mogelijk om aan de balie van het gemeentehuis een papieren Gezondheidsverklaring aan te schaffen. De ingevulde Gezondheidsverklaring stuurt u per post op naar het CBR. Houd er rekening mee, dat het aanvragen van de verlenging op deze manier veel langer duurt dan de digitale aanvraag.
“Laat u niet afschrikken, als u moeite heeft met het invullen van de Gezondheidsverklaring via de computer”, adviseert Dr. Sadiek. Hij is zich er maar al te bewust van, dat het voor senioren niet altijd makkelijk is om zaken digitaal te regelen. “Vraag uw kinderen om te helpen, of een heel goede bekende, iemand die u kunt vertrouwen. De plaatselijke Bibliotheek kan ook uitkomst bieden. Hier bevindt zich veelal een Informatiepunt Digitale Overheid, waar men u graag op weg helpt, bijvoorbeeld met het aanvragen van een DigiD. U hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Bibliotheek.”
Eenmaal bij de keuringsarts neemt de rijbewijskeuring ongeveer 15 minuten in beslag. Uw algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid wordt onderzocht en het keuringsverslag wordt met u doorgenomen en ingevuld door de arts.
“Vul op tijd de Gezondheidsverklaring in en vraag altijd een actuele medicatielijst op bij uw apotheek. Het is een misverstand om te denken dat een ‘leeg’ medicatieoverzicht geen toegevoegde waarde heeft bij de keuring. De keuringsarts wil namelijk met zekerheid kunnen vaststellen dat er geen medicijnen worden gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden. En heeft u vragen? Wij zijn er altijd om die te beantwoorden!"
Artikel uit Amstelring Plus 1 - februari 2024