Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Blijf mobiel

Natuurlijk wilt u zo lang mogelijk zelfstandig én veilig mobiel blijven. Maar bent u (bijna) 75 jaar of ouder en verloopt uw rijbewijs binnenkort? Of bent u jonger maar is uw medische situatie veranderd? Dan is een medische rijbewijskeuring verplicht om uw rijbewijs te kunnen verlengen.

Rijbewijs verlengen

“Sommige mensen zien op tegen dit moment, omdat het nu niet gaat om een gewone verlenging van het rijbewijs zoals men gewend was, maar een verlenging waar een rijbewijskeuring voor nodig is. De keuring zo lang mogelijk vooruitschuiven is onverstandig, zo gaat kostbare tijd verloren. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft tijd nodig om de aanvraag te kunnen beoordelen.” Dr. Robert Sadiek spreekt uit ervaring. Hij heeft samen met zijn deskundige team van BIG-geregistreerde artsen van RijbewijskeuringsArts.nl in de afgelopen 15 jaar inmiddels 80.000 medische rijbewijskeuringen uitgevoerd.

“Een rijbewijskeuring is in een paar stappen geregeld en men kan, natuurlijk pas na ‘groen licht’ van het CBR, zonder zorgen de komende vijf jaar weer veilig de weg op.” Dr. Sadiek heeft die stappen voor u op een rijtje gezet. Op de website van het CBR: www.cbr.nl/75, vindt u filmpjes die u ook kunnen helpen om de stappen te doorlopen.

Aanvragen via de computer

Voordat u wordt gekeurd, dient u een Gezondheidsverklaring in te vullen. Bent u niet digitaal vaardig? Dan is het in sommige gemeenten mogelijk om aan de balie van het gemeentehuis een papieren Gezondheidsverklaring aan te schaffen. De ingevulde Gezondheidsverklaring stuurt u per post op naar het CBR. Houd er rekening mee, dat het aanvragen van de verlenging op deze manier veel langer duurt dan de digitale aanvraag.

Digid

“Laat u niet afschrikken, als u moeite heeft met het invullen van de Gezondheidsverklaring via de computer”, adviseert Dr. Sadiek. Hij is zich er maar al te bewust van, dat het voor senioren niet altijd makkelijk is om zaken digitaal te regelen. “Vraag uw kinderen om te helpen, of een heel goede bekende, iemand die u kunt vertrouwen. De plaatselijke Bibliotheek kan ook uitkomst bieden. Hier bevindt zich veelal een Informatiepunt Digitale Overheid, waar men u graag op weg helpt, bijvoorbeeld met het aanvragen van een DigiD. U hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Bibliotheek.”

Stappen

  1. Voorbereiding
    U bent bekend met DigiD en digitaal betalen.
  2. Invullen
    Ga naar mijncbr.nl, log in met uw DigiD en vul uw Gezondheidsverklaring in. Vroeger heette deze verklaring: Eigen verklaring. U betaalt het CBR met iDeal voor uw Gezondheidsverklaring.
  3. Afspreken
    Het CBR beoordeelt uw Gezondheidsverklaring (dat duurt enige weken) en stuurt u daarna een of meerdere keuringsverslagen toe. Nu maakt u een afspraak voor de rijbewijskeuring, op een locatie bij u in de buurt. Let op: u betaalt de keuring niet vooraf, dat doet u pas op de afspraak zelf!
  4. Uitslag
    De keuringsarts vult de resultaten van uw keuring in op de keuringsverslagen en stuurt deze via Zorgdomein naar het CBR. Het CBR beoordeelt de bevindingen van de keuringsarts. U krijgt de uitslag van het CBR. Als u rijgeschikt wordt verklaard, mag u uw rijbewijs verlengen. Soms is eerst nog aanvullend onderzoek van een specialist of een rijtest nodig. In dat geval adviseert Dr. Sadiek over het vervolg.

Naar de keuringsarts

Eenmaal bij de keuringsarts neemt de rijbewijskeuring ongeveer 15 minuten in beslag. Uw algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid wordt onderzocht en het keuringsverslag wordt met u doorgenomen en ingevuld door de arts.

Wat neemt u mee?

  • Uw keuringsformulier(en) van het CBR, inclusief begeleidende brief
  • Uw huidige rijbewijs of andere legitimatie
  • Uw ledenpas van Amstelring Ledenservice
  • Uw pinpas, liever geen contante betaling
  • Een actueel medicatieoverzicht van de apotheek, ook als u geen medicijnen gebruikt
  • Urine (hoeft niet nuchter) van de dag van de keuring in een urinecontainertje en alleen als u niet bekend bent met diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Het recept van uw huidige bril/contactlenzen met vermelding van de sterkte en gezichtsscherpte/visus van elk oog afzonderlijk gemeten, zonder en met correctie

Tips van Dr. Sadiek

“Vul op tijd de Gezondheidsverklaring in en vraag altijd een actuele medicatielijst op bij uw apotheek. Het is een misverstand om te denken dat een ‘leeg’ medicatieoverzicht geen toegevoegde waarde heeft bij de keuring. De keuringsarts wil namelijk met zekerheid kunnen vaststellen dat er geen medicijnen worden gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden. En heeft u vragen? Wij zijn er altijd om die te beantwoorden!"

Artikel uit Amstelring Plus 1 - februari 2024