Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Geen winterblues dankzij de daglichtlamp

Tijdens de wintermaanden wordt-ie in steeds meer huishoudens weer tevoorschijn gehaald: de daglichtlamp. Elke dag even voor de lamp zitten zou wonderen doen voor je humeur en energie. Maar helpt zo'n lamp nu echt om geheel vrolijk en fit de winter door te komen?

21 februari 2018

Veel mensen voelen zich tijdens de winter meer somber en moe dan normaal. De dagen zijn kort, donker en koud en de winter duurt maar en duurt maar… Dit gevoel wordt ook wel de ‘winterblues’ of de ‘winterdepressie’ genoemd. Gelukkig maar tijdelijk van aard, want zodra de lente haar intrede doet, verdwijnen de klachten vaak vanzelf.

Minder daglicht

Hoe kan het dat deze klachten dan alleen opduiken in de winter, en wat kun je eraan doen om dit te voorkomen? Dit is toe te schrijven aan een verminderd contact met daglicht. Tijdens de donkere en korte dagen is het lastig om net zo veel daglicht te zien als in de zomer, en dat  heeft invloed op je biologische klok.

Je biologische klok regelt lichaamsfuncties zoals je slaap- en waakritme, eetlust en stemming. Wanneer je ’s ochtends in contact komt met daglicht, is dit een seintje voor je lichaam dat je wakker kunt worden. De aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt geremd en je lichaam maakt zich klaar om aan de dag te beginnen. Wanneer je het contact met daglicht mist, omdat je bijvoorbeeld in het donker naar je werk rijdt en ’s avonds weer in het donker  naar huis, kan je biologische klok verstoord raken. Er worden dan stofjes en hormonen aangemaakt op de momenten dat dit niet gewenst is. Je lichaam blijft bijvoorbeeld melatonine aanmaken, waardoor je je de hele dag slaperig, suf en moe voelt.

Daglichtlamp of lichttherapielamp

Om dit te voorkomen kan het gebruik van een daglichtlamp (ook wel lichttherapielamp) helpen. Een daglichtlamp schijnt een stuk feller dan kunstmatig licht en bootst daarmee het daglicht na. Je biologische klok reageert hierop hetzelfde als op daglicht, waardoor deze niet of minder verstoord raakt. Een daglichtlamp werkt niet per definitie voor iedereen, maar heeft bij juist gebruik wel een bewezen positief effect op je biologische klok.

Heb je last van somberheid en moeheid tijdens de wintermaanden? Dan is een daglichtlamp zeker het proberen waard. Vraag advies aan je huisarts of in de thuiszorgwinkel over hoe je de lamp het beste kunt gebruiken. Medipoint Thuiszorgwinkels heeft verschillende daglichtlampen en informeert je graag over het gebruik en de werking.