Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Hoe kies je een goede matras?

 

Hoe kies je een goede matras?

De levensduur van een matras ligt tussen de 5 tot 10 jaar. Een goede matras uitkiezen hangt af van je persoonlijke voorkeuren, je lichaamsgewicht en het comfort dat je wilt ervaren. Slaap je bijvoorbeeld liever op een harde of zachte ondergrond?

Type matrassen en levensduur

De levensduur van de verschillende type matrassen lopen behoorlijk uiteen. Belangrijk uitgangspunt om een matras te vervangen is wanneer je merkt dat de matras is ingezakt of wanneer er een kuil is ontstaan.

Voordelen / nadelen type matrassen

Koudschuim

Ventileert goed, veerkrachtig waardoor kuilvorming geen kans krijgt, biedt veel steun en gaat lang mee. Koudschuim hoort de stof ‘polyol’ te bevatten wat zorgt voor de elasticiteit. Polyol is alleen een dure stof. De hoeveelheid polyol die wordt gebruikt bepaalt de prijs van de matras.

Pocketmatras

Een goed ventilerende matras die geschikt is voor zware mensen. Ongeschikt voor mensen die allergisch zijn voor stof en huisstofmijt. Stalen veren kunnen een ongunstig effect hebben op het slapen, omdat het metaal van de matras elektrische velden uit de omgeving van het bed kan opnemen. Vermijd daarom elektrische apparatuur in uw slaapkamer bij een matras met stalen veren.

Talalay Latex

Latex of rubber vormt zich goed naar het lichaam, waardoor het een goede ondersteuning biedt. De ventilatie van een latex matras staat bekend als minder goed.

Traagschuim

Als matras is traagschuim ideaal omdat het zich naar je lichaam vormt. Doordat de matras heel langzaam inzakt als je erop gaat liggen, heel traag dus, is de naam traagschuim ontstaan. Je ervaart niet dat lichaamsdelen worden afgekneld omdat alle lichaamsdelen vrijuit de ruimte krijgen om in de matras te zinken.

Binnenvering matras

Net als pocketvering matrassen heeft een binnenvering matras staaldraad. De kwaliteit van de matras wordt bepaald door het aantal veren per m2, het aantal draaiingen, de draaddikte en de vorm van de veer. Dit type matras is niet op een verstelbare bedbodem te gebruiken.

Polyether matras

Dit type matras verdient geen aanbeveling. Het materiaal is te vergelijken met de schuimrubberen matras zoals we die vroeger kenden. Deze matras zakt snel in, ligt niet comfortabel en heeft geen lange levensduur. 

Watermatras

Een waterbed is de meest optimale matras voor het lichaam, omdat het je lichaam zo optimaal mogelijk ondersteunt. Je kunt het waterbed zelf instellen, ook qua temperatuur en het is heel hygiënisch. Een watermatras heeft een levensduur van 15-20 jaar. Het nadeel van een watermatras is dat je kans loopt op lekkage, het gewicht van een dergelijk bed tot 500 kg kan bedragen. Belangrijk om na te gaan of de woning op een dergelijk gewicht is berekend. Ten slotte kun je een klotsend gevoel ervaren.

Ventilatie:

’s Nachts kunnen we 1 tot 2,5 liter vocht verliezen. Daarom is het niet alleen belangrijk dat een matras goed ventileert maar ook een bedbodem. Om het lichaamsvocht goed kwijt te kunnen, is het noodzakelijk dat een bedbodem de matras voor op zijn minst de helft vrijlaat. Om die reden kun je beter geen matrasbeschermer gebruiken.