Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Hoera! 50 jaar Hardlopen en Sportief Wandelen

Lees het verhaal van de oudste deelnemer

50 jaar Hardlopen en Sportief wandelen

Gestart als Trimclub Aalsmeer, toen uitgaande van de Kruisvereniging Aalsmeer.

Inderdaad. Al zou je het haast vergeten in deze hectische corona-tijd. Want de laatste maanden is ons overkomen wat nog nooit gebeurde: trimmen ging niet door. 

De zaterdagmorgen leeg en verward. Want we trimden altijd: weer of geen weer. We hebben alles meegemaakt: hagel en sneeuw , onweer wind en regen deerden ons niet, we kunnen er wel tegen. Toch weer begonnen, onder op afstand toezicht van boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar), na een paar weken wende dat ook al weer. En weer stoppen bij de tweede golf. En nu weer twee weken onder strenge regie gestart. 50 jaar geleden had niemand dit kunnen voorzien.

 

 

 

 

 

 

Landelijke oproepen van de Hartstichting in samenwerking met andere organisaties leidden tot plaatselijke activiteiten.
Dokter Kaan nam het initiatief, hij schakelde Het Groen Kruis in. Gezamenlijk benaderden ze de diverse gymnastiek docenten.
En natuurlijk een locatie gezocht om de lichaamsbeweging uit te voeren. Dat werd uiteraard de meest voor de hand liggende: Het Amsterdamse Bos. Daar kwam ook een trimbaan. Start bij de parkeerplaats bij het grote kinderbad van 08.00 uur tot 9.00 uur. Wel vroeg, maar je houdt nog een dag over. Via de lokale pers werd iedereen opgeroepen zich als deelnemer te melden. Aantal deelnemers 62 op 1 januari 1972 (toen onder de vlag van de Provinciale Noordhollandse Vereniging ‘Het Groene Kruis'). In drie snelheidsgroepen verdeeld een uur draven, oefeningen doen, wandelen in het Bosplan. Heerlijk in de vrije natuur.

Ik werd meegetroond door twee buurtgenoten. En ben nooit meer gestopt. Een prachtige manier om de lusten en de lasten even te laten voor wat ze zijn. Verstand op nul en draven maar. Zo ga je ontspannen het weekeinde in. Van lieverlee bleven er een paar trainers over waar we iedere week mee op pad gingen: Wim Beijnvoort, Joop Pannekoek, Gert Wentzel en Elly van den Berg. Wim bleef tot ver in de tachtig en overleed  91 jaar oud op 20 september 2020. Joop overleed voor onze neus in het bos, 2 dagen voor z’n tachtigste verjaardag, op 11 april 2015.

In Michiel Vergoossen, Gerard Alberts en Carolien Filius hebben we al weer enige jaren waardige enthousiaste opvolgers  getroffen. En een wandelgroep voor de senioren wordt begeleid door wandelcoach Jeroen van Ouderen.

Het ledental varieerde in de loop der jaren. Mijn buurtgenoten stopten wegens ziekte en leeftijd (jarenlang was 75 jaar het maximum). Daarna met 4 kameraden in 1 auto, waarvan we nu nog samen zijn. Symbolisch voor het verloop van de aantallen deelnemers. Het zijn nu soms kleine clubjes, maar: we blijven trouw en enthousiast genieten van de lichaamsbeweging in het bos. Als het winter wordt en donker, is het wel eens lastig om het warme bed te verlaten. Maar als we terug gaan zeggen we altijd: goed en fijn dat we geweest zijn. Dat hoop ik nog een aantal jaren mee te maken.

Trimmer van het eerste uur, JAB, 81 jaar jong.

Wil je een keer een training Hardlopen over Sportief wandelen meemaken? Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is het momenteel niet mogelijk spontaan langs te komen. Meld je daarom op vrijdag voor 15.00 uur aan voor een proefles.