Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Slapen in een schone slaapkamer

Een schone, opgeruimde slaapkamer helpt om het hoofd leeg te maken en rustig in slaap te kunnen vallen.

Opruimen

Voordat u begint met schoonmaken, is het handig dat de slaapkamer is opgeruimd. Een slaapkamer hoort geen opslagplaats te zijn. Het werkt niet echt rustgevend om over rommel heen te moeten stappen om bij het bed te komen. Ligt er veel rommel? Neem een dag of een paar dagen de tijd om alles te organiseren. Sorteer bijvoorbeeld kleding op vuile was en ruim een apart gedeelte in de kast in voor kleding die u nog een keer wilt dragen. Sorteer alles wat in de slaapkamer ligt op onderwerp bij elkaar. Rangschik papierwerk, gooi lege verpakkingen weg en zo verder. Zijn er spullen langer dan een jaar niet gebruikt? Verkoop het, geef het weg of breng het naar de Kringloopwinkel.

Elektronica

Inmiddels is wel bekend dat elektronica een negatieve uitwerking kan hebben om goed in slaap te komen. Het blauwe licht dat elektronica verspreidt kunt u vergelijken met het licht dat de hersenen overdag van de zon binnenkrijgen. Hierdoor zijn de hersenen in de veronderstelling dat het dag is waardoor u mogelijk lastiger in slaap valt. Verwijder daarom liever alle elektronica die niet nodig is in een slaapkamer.

Ventilatie

De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 15 en 20 graden. Het belangrijkste is dat u zich prettig voelt qua temperatuur. Of ’s nachts een raam open hoort te zijn, is daarom heel persoonlijk. Het lichaam verliest tijdens het slapen veel vocht dat sneller kan worden afgevoerd als het raam maar op een kiertje staat. Zet in ieder geval ’s ochtends het raam open om de kamer goed te ventileren.

Beddengoed

Vaak stoffen we regelmatig de slaapkamer goed af, wassen jaarlijks vitrage en gordijnen en wekelijks het beddengoed. Maar aan het reinigen van een matras denken de meeste mensen niet. Wist u dat huisstofmijten het meest in de slaapkamer voorkomen? Ze brengen het liefst door in matras, dekbed en kussen. Niest u regelmatig ’s ochtends of misschien last van rode, tranende ogen of een piepende ademhaling. Het zou zo maar kunnen dat de huisstofmijt hiervan de oorzaak is.

Matrasreiniging aan huis

Een matrasreiniging gebeurt met een speciaal daarvoor geschikt apparaat, anders dan de stofzuiger. Dit apparaat heeft een diepere werking dan een stofzuiger, trilt de verontreiniging los in het matras en zuigt het vervolgens op. Een schoon matras draagt bij aan een gezonde slaap.