Cursus
De cursus begint altijd met ‘welkom dat jullie er zijn’. Ik ben oprecht blij dat de cursisten ervoor kiezen om zich in een groep voor te bereiden op de bevalling. Alleen dit al geeft je een gevoel het niet helemaal alleen te hoeven doen en na de bevalling geeft het je een groep waar je al je vragen en twijfels kunt delen. Dit kan heel ondersteunend werken in onze toch al zo individualistische samenleving.
Natuurlijk vind ik het extra fijn dat de vrouwen voor déze groep kiezen. Hier ligt namelijk het accent op leren aandacht geven aan de signalen die je lichaam geeft. Zoals moeheid, pijn in bekken, rug, of buik, kortademigheid, krampen, irritaties, emoties en angsten ect. (Trouwens zonder een zeurclubje te worden.)
Ga de komende week opletten; waar heb ik goed voor mezelf gezorgd en op welk moment heb ik echt niet goed voor mezelf gezorgd.
Het mooie van deze opdracht is dat het altijd goed is om te doen, voor iedere vrouw (man), in iedere fase van je leven. Zeker als je kinderen krijgt want dan heb je sterk de neiging om alle aandacht op je kindje te focussen. Je slurpt alles op wat je kindje doet.
Daarna is er nog je werk en familie en vrienden en dan pas kom jij. Vaak houdt dit in dat je zelf weinig aan bod komt. Herken je dat? Of denk je: ‘ik zorg toch goed voor mezelf? Ik let goed op mijn eten, ga op tijd naar bed, verdien mijn geld en zie er verzorgd uit’. Dat is al heel wat. Maar zorgen voor je zelf kan nog veel verder reiken. Mag je van jezelf vragen om dat wat je nodig hebt? Je grenzen aan te geven? ‘Nee’ te zeggen waar je voorheen ja zei?
Bijvoorbeeld als je zwanger bent moet je regelmatig naar de wc. Ga je dat in je zwangerschapsles ophouden omdat je de les niet wil verstoren? Of ga je er even drie minuten tussenuit om daarna weer ontspannen mee te kunnen doen.
Een ander voorbeeld: Vraag je je partner om het huis even te stofzuigen want je hebt de laatste dagen erg last van bandenpijn. Of denk je bij jezelf ach ik moet dat toch zelf kunnen, laat ik me maar flink houden, hij heeft ook de hele dag al gewerkt. Wees niet te streng voor jezelf!
Zwanger zijn is een goed moment om dit soort dingen te trainen! Je grenzen leren kennen en aangeven maakt dat je jezelf serieus neemt. En als je kindje er is, is dat heel belangrijk. Want hij of zij kan nog weleens een loopje met je nemen én jij bent het voorbeeld voor je kind!!!
Tijdens de zwangerschap is zorgen voor jezelf eigenlijk altijd goede zorg voor je kind!
Tekst: Judith Pijpers, zwangerschapsdocente