Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Wel of niet overstappen van zorgverzekering?

Wanneer kies je voor een andere zorgverzekeraar?

Tot en met 31 december heb je de gelegenheid om je zorgverzekering op te zeggen. Ook al heb je deze verzekering opgezegd, hij loopt sowieso door tot en met 31 december. Je kunt er ook voor kiezen bij je huidige zorgverzekeraar een andere zorgverzekering af te sluiten of om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Een andere of nieuwe verzekering hoort voor 1 februari te zijn afgesloten.

Redenen voor een overstap:

 1. Andere gezondheidssituatie
  Misschien is het nodig je gebit onder handen te nemen, verwacht je meer fysiotherapie nodig te hebben of ben je in verwachting. Zo maar een paar voorbeelden waarvoor je van zorgverzekering verandert, zodat de dekking beter aansluit op je persoonlijke situatie. 2. Lagere premie
  De premieverschillen tussen de zorgverzekeraars onderling kunnen behoorlijk oplopen. Dat geldt zowel voor de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Afhankelijk van wat je wilt je verzekeren, kun je overstappen waardoor je minder premie gaat betalen. Je kunt ook minder premie betalen door je eigen risico te verhogen.

 3. Slechte service
  Misschien ben je ontevreden over de service van je zorgverzekeraar of de dekking van je polis en wil je daarom weg bij je zorgverzekeraar.

Acties bij overstappen

 1. Kijk op vergelijkingssites welke zorgverzekering je voorkeur heeft, zoals bijvoorbeeld ‘zorgwijzer.nl’.

 2. Sluit de nieuwe zorgverzekering van je keuze af via de website van betreffende zorgverzekeraar en check of je een bevestigingsmail ontvangt.

 3. Je nieuwe zorgverzekeraar beëindigt je lopende zorgverzekering en per 1 januari ben je automatisch bij je nieuwe zorgverzekeraar* verzekerd. Je oude zorgverzekering loopt door tot en met 31 december van dit jaar.

 4. Je hebt een bedenktijd van 14 dagen. Wissel je een aantal keren van zorgverzekeraar dan zegt de verzekerde zelf de polis op. Doe dat bij voorkeur per mail, zodat je hiervan een bewijs hebt. Aan het meerdere keren veranderen van zorgverzekeraar zijn geen kosten verbonden.

*Het kan voorkomen dat de zorgverzekeraar een wachttijd hanteert bij de overstap. Je krijgt bijvoorbeeld bepaalde kosten pas na 6 maanden vergoed.

Tip
Controleer of je zorgverzekeraar het ziekenhuis in de buurt vergoedt.

Acceptatieplicht

Voor de basisverzekering geldt dat zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben. Zorgverzekeringsmaatschappijen kunnen eventueel bij een aantal aanvullende- en tandartsverzekeringen een medische acceptatie toepassen.

Wanneer kun je tussentijds overstappen?
De overstapperiode is in november en december. Daarbuiten mag je om de volgende redenen overstappen:

 • Je wordt 18 jaar
 • Je wilt een zelfstandige zorgverzekering, maar je bent meeverzekerd
 • Als gevolg van een echtscheiding, omdat je bent meeverzekerd bij je partner
 • Je stapt over naar een nieuw werkgeverscollectief
 • Je zet bij je huidige zorgverzekeraar je lopende zorgverzekering over naar een collectief

Korting op je zorgverzekering
Amstelring Ledenservice heeft een samenwerking met drie zorgverzekeraars: VGZ, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid. Als je lid bent van Amstelring Ledenservice kun je bij deze zorgverzekeraars korting krijgen op je premie door middel van de collectiviteitskorting van Amstelring Ledenservice. Je kunt je hiervoor gedurende het hele jaar aanmelden bij je zorgverzekeraar.

Lees hier meer over de zorgverzekering.