Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Wonen met een veilig gevoel

Welke maatregelen kun je nemen om te zorgen dat een inbreker jouw huis voorbij gaat om zijn slag te slaan? Beveilig je huis zodanig dat het een gelegenheidsdief te veel tijd kost om in te breken. Waar kun je zoal aan denken?

13 februari 2020

Buitenshuis

Een inbreker staat niet graag in het zonnetje. Goede buitenverlichting, bijvoorbeeld een lamp met lichtsensor die vanzelf aangaat, is daarom onmisbaar. Als je buitenverlichting weg laat schijnen van je woning, kunnen inbrekers niet makkelijk naar binnen kijken.

Maak het jezelf makkelijk om te zien wie ervoor de deur staat. Dat kan met een deurspion, een klein kijkertje in deur. Met een cameraspion heb je een beter beeld wie er voor jouw deur staat en hoef je niet door een klein kijkertje te turen.

Lage beplanting

Een inbreker kan zich niet snel verbergen wanneer je heggen en struiken kort houdt. Wil je beplanting onder ramen kies dan bijvoorbeeld voor struiken met doornen. Dat maakt het lastiger om via die mogelijkheid naar boven te klimmen.

Klimmaterialen

Alles wat tijd kost gaat een gelegenheidsdief uit de weg. Daarom is het handig klimmaterialen zoals een ladder en ook vuilcontainers op te bergen of vast te maken. En laat geen gereedschap buiten liggen.

Een gelegenheidsdief is iemand die zijn kans benut als het moment zich voordoet: een deur die niet is afgesloten, een raam dat openstaat of tekenen dat iemand voor langere tijd niet thuis is, zoals een overvolle brievenbus of gordijnen die al lange tijd niet open zijn geweest.

Binnenshuis

Ga je er ’s avonds op uit? Sluit allereerst alle deuren en ramen, ook kleine raampjes zoals van je wc.

 

 

 

 

Bewoond

Laat je huis achter alsof het bewoond is. Met behulp van tijdschakelaars kan de verlichting op wisselende tijdstippen aangaan. Ruim niet alles op, maar laat wat kopjes en/of glazen op tafel staan. Ruim daarentegen wel waardevolle spullen op. Als je deze zichtbaar laat liggen, laat je letterlijk zien wat je in huis hebt.

Buren of vrienden

Vraag buren of vrienden de post weg te halen bij de voordeur of je brievenbus te legen. Laat ze tegelijkertijd de gordijnen ’s ochtends openen en ’s avonds weer sluiten.