De kans is groot dat u al bekend bent met het begrip PGO. Veel ziekenhuizen en huisartsen in Nederland maken er gebruik van. Via een website of mobiele app is het mogelijk om uw gegevens in te zien zoals bijvoorbeeld bloeduitslagen of resultaten van scans in te zien. Het is zelfs mogelijk om de gegevens die u zelf meet, zoals de bloeddruk of het aantal stappen die u zet, toe te voegen in uw PGO.
Het kan ook zijn dat u bekend bent met een gezondheidsportaal. Het verschil tussen een portaal en een PGO is de omvangrijkheid. Waar in een portaal enkel de gegevens getoond worden van de betreffende instantie zoals het ziekenhuis of de huisarts, laat een PGO de gegevens van alle gezondheidsinstanties zien die hieraan meedoen. Daarnaast kunt u als cliënt in een gezondheidsportaal niet zelf gegevens invoeren, terwijl dat in een PGO wel kan. Amstelring maakt gebruik van het cliëntportaal CarenZorgt. Deze biedt op dit moment nog meer mogelijkheden dan een PGO kan bieden.
Amstelring staat voor autonomie en zelfbeschikking. Wij vinden het belangrijk dat al onze cliënten inzicht hebben in hun eigen gezondheid. Het is immers uw lichaam waar wij informatie over delen. Daarnaast is het voor ons van belang dat onze cliënten zelf ook de informatie kunnen delen die zij willen delen.
Er zijn verschillende PGO’s in de omloop. Iedere cliënt is vrij om de PGO te kiezen die het beste bij zijn of haar wensen en eisen aansluit. Via de Digitale Zorggids kunnen cliënten een check doen, waarbij een persoonlijk advies gevormd wordt. Daarnaast is het op deze website ook mogelijk om een ‘organisatiecheck’ te doen.
Vanaf 23 mei 2023 doet ook Amstelring mee en zijn wij aangesloten op het PGO netwerk. Als u een PGO heeft aangemaakt, kunt u uw medische gegevens zelf opvragen.
Wilt u meer informatie over het gebruik en de voordelen van een PGO? Kijk dan op de website www.pgo.nl. Deze website is opgezet door de Patiëntenfederatie Nederland. Ook zijn hier filmpjes te vinden over wat een PGO is en hoe een PGO werkt.