Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Amstelveen creëert centraal aanspreekpunt voor wijkzorg

20 februari 2025
Afbeelding van Amstelveen creëert centraal aanspreekpunt voor wijkzorg
In Amstelveen slaan drie zorgorganisaties de handen ineen binnen het initiatief ‘Eén ingang Wijkverpleging’. Nieuwe aanmeldingen voor wijkzorg kunnen via familieleden, huisartsen en ziekenhuizen bij een centraal loket worden ingediend. Zorgprofessionals kunnen met behulp van de POINT-applicatie efficiënt en veilig dossiers uitwisselen. Vervolgens verdelen de aangesloten organisaties de cliënten onderling, waardoor zorgverleners minder administratieve lasten ervaren en cliënten sneller de juiste zorg ontvangen.

Samenwerking binnen de wijkzorg Brentano, Zonnehuisgroep Amstelland en Amstelring werken gezamenlijk door hun systemen te koppelen via POINT. Waar cliënten voorheen telefonisch werden aangemeld, worden aanvragen van huisartsen en ziekenhuizen nu centraal verzameld. De drie betrokken organisaties, die actief zijn in Amstelveen, hebben allemaal toegang tot dit gedeelde coördinatiepunt in POINT.

Efficiëntere bezetting Wijkverpleegkundige Isa Hemert ervaart het nieuwe systeem als een positieve verandering: “Voorheen was het netwerk doorslaggevend bij verwijzingen vanuit huisartsen en ziekenhuizen. Nu wordt er gekeken naar de actuele bezetting per organisatie. Dit neemt de druk weg van de individuele zorgverlener bij het afwijzen van cliënten, omdat er vaak een alternatief beschikbaar is.”

Verdeling van zorgzwaarte Wijkverpleegkundige Nicole Moers moet nog wennen aan de nieuwe werkwijze: “Dit lost niet alles op, maar het helpt wel. Niet alle aangemelde cliënten kunnen direct worden opgenomen, maar doordat drie organisaties de aanvragen gezamenlijk behandelen, wordt de werkdruk eerlijker verdeeld. Daarnaast kunnen nu ook buren, bezorgde familieleden of mantelzorgers een aanmelding doen, wat een waardevolle toevoeging is.”

Betere samenwerking met huisartsen Huisarts Els Licht uit de wijk Bankras was vanaf de start betrokken bij de pilot. “Onze samenwerking met Amstelring en Brentano is intensief, en ook met Zonnehuisgroep werken we samen. We hadden altijd korte lijnen met de wijkzorg, maar het vinden van een beschikbare organisatie was vaak tijdrovend. Voorheen moest ik talloze telefoontjes plegen om een plek te regelen voor een patiënt. De nieuwe opzet maakt dit proces veel efficiënter.”

Gebruik van zorgdata Volgens Natasja van der Winden, Service Manager digitale zorg bij Sigra, vraagt samenwerking tussen verschillende zorgpartijen en disciplines om voortdurende aandacht. “Technologie is niet de ultieme oplossing; het draait vooral om goede afstemming en heldere afspraken.” Van der Winden, die een achtergrond heeft als verpleegkundige, benadrukt de kracht van datagedreven werken. “POINT levert waardevolle gegevens op over de zorgketen. Het laat zien wie wanneer welke zorg verleent en maakt het mogelijk om zorgvragen en tekorten te voorspellen. Hierdoor kan de zorg nog beter worden ingericht.”

Delen op social media: