Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Buurt als ecosysteem op IJburg en Nieuw Vennep

19 augustus 2024
Afbeelding van Buurt als ecosysteem op IJburg en Nieuw Vennep
Met 16 grote zorgaanbieders gaan we de uitdaging aan om samen te werken aan maatschappelijke zorg in de buurt. Met mensen én hun netwerken in de hoofdrol.

Een alliantie van wijkzorgaanbieders heeft hiervoor een subsidieaanvraag gedaan. Inmiddels zijn de eerste 40 miljoen euro aan IZA gelden toegezegd. Daarmee kan in 20 buurten in Nederland gestart worden. Amstelring doet dat op IJburg en in Nieuw Vennep.

Kracht van mensen centraal

‘De buurt als ecosysteem sluit aan bij de visie van Amstelring, waarbij de kracht van mensen centraal staat. Zo lang mogelijk gezond en zelfredzaam blijven en vooral stimuleren wat iemand nog kan of kan leren is daar onderdeel van. 

We geloven erg in de professionele rol van de wijkverpleegkundigen en de samenwerking met de huisarts. Die van oudsher sterke verbinding moet, waar dat nodig is, hersteld worden’, aldus Inge Borghuis, bestuurder Amstelring.

‘In de ontwikkeling naar een inclusieve samenleving, waarin we weer ‘omkijken’ naar elkaar en waarin het oplossend vermogen van buurten steeds groter wordt, kunnen zorgorganisaties zeker een rol spelen. Met elkaar gaan we doen, ontwikkelen en leren.’

De wijkverplegingsalliantie bestaat uit Buurtzorg, Amstelring, Carint Reggeland, Zorgaccent, Zorgbalans, Careyn, Espria, Icare, Sensire, ZZG, Santé, Thebe, De Vierstroom, Zorggroep Meander, Zorgaccent, Zuidzorg.

Een coalitie van onderzoeksinstituten – Vrije Universiteit Amsterdam, Nijenrode Business University, Radboud Universiteit Nijmegen, Harvard Business School – gaat de impact van de interventies onderzoeken.

Vijf pijlers

Het transitieplan 'de buurt als ecosysteem' bestaat uit vijf pijlers:

  1. Preventie als mindset – van gezond worden naar gezond zijn; 
  2. Integrale eerstelijnszorg – zorg op lokale maat met een focus op preventie, gezondheid en gedrag;
  3. Behandeling dichtbij – naar huis als dat kan, naar de buurt als dat niet lukt. 
  4. Zorgzame buurt – versterken van sociale verbondenheid en informele netwerken; 
  5. Zelflerende buurt – empoweren van lokale initiatieven en het delen van kennis en ervaringen tussen buurten.

Meer weten? Kijk op De buurt als ecosysteem

Delen op social media: