Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker de zuurstof in uw bloed komt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.
Heeft u behoefte aan zorg of behandeling bij COPD? U kunt bij Amstelring terecht voor:
Woont u thuis en heeft u behoefte aan advies, zorg of behandeling? U kunt rekenen op onze COPD-experts: specialisten ouderengeneeskunde, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten, fysiotherapeuten en psychologen. Zij helpen u graag bij bijvoorbeeld benauwdheid, ongewenst gewichtsverlies, conditie, angst of depressie. Samen met u kijken we naar wat voor u de beste oplossing is.
Voor een afspraak met één van onze COPD-experts neemt u contact op met een locatie bij u in de buurt. Heeft u een vraag? Neem contact op met de BehandelGroep via (020) 541 61 79 of stuur een mail.
U kunt bij Amstelring ook terecht voor:
Gaat thuis wonen niet meer? De verpleeghuizen van Amstelring zijn dan een uitstekende keuze. In alle verpleeghuizen van Amstelring is kennis beschikbaar over behandeling bij COPD. Er is hiervoor nauw contact met de COPD-experts van Amstelring.
Bekijk alle verpleeghuizen van Amstelring
Een goede behandeling bij COPD kan een positief effect hebben op uw klachten. Ook kunnen nieuwe klachten voorkomen worden. De behandelaren van Amstelring kunnen u hierbij helpen.
Neem voor een afspraak direct contact op met de locatie bij u in de buurt. Of stel uw vraag aan ons centraal behandelsecretariaat
De diëtist geeft een passend voedingsadvies waardoor u na een beroerte alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Ook begeleidt de diëtist bij het afbouwen van orale sondevoeding en krijgt u praktische tips om het risico op een CVA te verminderen. Bij het voedingsadvies wordt rekening gehouden met uw (fysieke) beperkingen. Voor slik- en kauwproblemen werkt de diëtist nauw samen met de logopedist.
COPD kan uw handelen beperken. De ergotherapeut onderzoekt mogelijke oorzaken van die beperkingen. U krijgt advies hoe u daar het beste mee omgaat. U leert bijvoorbeeld omgaan met de goede en minder goede periodes op een dag. De ergotherapeut ondersteunt u bij het (steeds weer) vinden van de juiste balans tussen uw belastbaarheid en belasting.
De gespecialiseerde fysiotherapeut helpt met het op peil brengen en houden van uw conditie. Een trainingsprogramma is altijd afgestemd op uw persoonlijke situatie. U wordt begeleid bij inspanningstraining en spieroefeningen. U krijgt tips voor wat u juist wel en beter niet kunt doen. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor speciale spiergroepen, zoals arm-, been- en rompspieren.
Heeft u problemen met slijm opgeven? U leert een effectieve manier van slijm losmaken, huffen. Om kortademigheid te verminderen, krijgt u ademoefeningen. Het doel is minder klachten, meer zelfvertrouwen en meer plezier in bewegen.
De logopedisten leren u zo optimaal mogelijk om te gaan met uw eigen longinhoud. We kunnen u leren om een betere ademverdeling toe te passen in verschillende situaties. We leren u ook om tijdens het spreken een ontspannen adembeweging toe te passen die de stemgeving voldoende ondersteunt.
De psycholoog kan ondersteunen bij angst, depressie en acceptatieproblemen bij COPD.
Meer over de specialist ouderengeneeskunde