‘Ik kan eindelijk mezelf zijn. Het eeuwige toneelspelen is gelukkig voorbij.’ In de puberteit voelde Bob (75 jaar) zich al aangetrokken tot jongens. In zijn omgeving was het echter niet geaccepteerd om open te zijn over zijn geaardheid en daarom hield hij het jarenlang verborgen. ‘Ik heb 50 jaar een dubbelleven geleid.’ Bob is één van de senioren die bij de Senior Pride 2017 trots kan laten zien wie hij is.
Manon Linschoten (COC): ‘Bijna alle LHBT senioren hebben het vroeger moeilijk gehad. Homoseksualiteit werd nauwelijks geaccepteerd. Als jongeren vroeger uit de kast kwamen werden zij het huis uitgezet en vaak genegeerd door familie, vrienden en de kerk.’ Bob voelde dat onrecht en zweeg daarom: ‘In mijn omgeving zag ik dat mensen minder carrièrekansen kregen, of dat ze genegeerd werden. Dat vond ik nog het ergste. Je voelt dat je afgekeurd wordt, maar het openlijk toegeven of bespreken gebeurde niet.’
Tien jaar geleden wordt voor het eerst erkend dat ‘roze’ ouderen zich niet altijd veilig voelen om ‘uit de kast te komen en te blijven’. Vooral in zorgorganisaties zijn bewoners sterk geneigd om hun geaardheid te verzwijgen. In 2007 wordt de basis gelegd voor het keurmerk de Roze Loper, met als doel de sociale acceptatie van LHBT senioren te bevorderen. Zorginstellingen die een tolerantiescan met succes doorstaan verdienen het keurmerk Roze Loper. De scan beoordeelt zorglocaties op homovriendelijkheid. Bijvoorbeeld of bewoners respectvol bejegend worden. Of het goed gesteld is met het waarborgen van de privacy. En of er trainingen zijn voor medewerkers in het omgaan met seksuele diversiteit. Er zijn nu 105 Roze Loper instellingen in Nederland. De Roze Loper is hét symbool voor LHBT-vriendelijke ouderenzorg. LHBT staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender.
De LHBT-vriendelijke zorginstellingen Amstelring, Amsta en Evean vinden dat ouderen die op latere leeftijd ‘uit de kast komen en blijven’ een plek verdienen op de Roze 75+ Boot. Deze boot gaat varen tijdens de Canal Pride op zaterdag 5 augustus 2017. Er is plaats voor 25 ‘roze’ ouderen. Zij wonen in een verpleeghuis vanwege een chronische ziekte, een handicap of de gevolgen van ouderdom. Of ze wonen thuis en bezoeken de ‘roze’ activiteiten in het woonzorgcentrum. Er gaan 2 keer zoveel begeleiders, verzorgenden, verpleegkundigen en artsen mee om de veiligheid en gezondheid tijdens de dag te kunnen waarborgen.
‘Roze’ ouderen kiezen voor zorglocaties waar zij zich geaccepteerd voelen. Pioniers op dit gebied zijn de Amsterdamse zorginstellingen, zij werken nu 10 jaar aan veilige ‘roze’ ouderenzorg. De Roze 75+ Boot 2017 heeft als boodschap: 10 jaar Roze Ouderen Zorg: Oud(t) en Proud! Het is niet alleen een kans voor LHBT senioren om een dag trots feest te vieren, het is ook een ode aan de voorvechters van LHBT-emancipatie van het allereerste uur.
De Roze 75+ Boot wordt georganiseerd door zorgorganisaties Amstelring, Amsta en Evean en Roze50+ (samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland).
LHBT-ouderen zwijgen meestal over hun geaardheid. Er zijn naar schatting 400.000 LHTB-ouderen in Nederland. Zij verdienen het om zichzelf te kunnen zijn en zich vrij, veilig en gesteund te voelen. Nederland werkt hard aan woonvormen, zorgverlening en welzijnsactiviteiten die aansluiten bij de behoeften en wensen van LHBT-ouderen. De LHBT-vriendelijke zorginstellingen Amstelring, Amsta en Evean kennen deze generatie ouderen, zij bieden dagelijks zorg aan ouderen in de laatste fase van hun leven. Elk kwartaal verschijnt de nieuwsbrief OudRoze met nieuws en activiteiten rondom roze ouderen zorg.
In 2016 voer de eerste Roze 75+ Boot mee tijdens de Canal Pride in Amsterdam. Dit was een fantastisch succes en een onvergetelijke ervaring voor de deelnemende ouderen.
Op zaterdag 5 augustus 2017 maken zorgorganisaties Amstelring, Amsta en Evean en Roze50+ (samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland) het weer mogelijk voor LHBT-ouderen om mee te varen met de Roze 75+ Boot. Het thema dit jaar: ‘10 jaar Roze Ouderenzorg: Oud(t) en Proud’.
Op bovenstaande foto staat niet de in dit artikel geïnterviewde Bob, maar andere, willekeurig gefotografeerde personen aanwezig tijdens de Pride 2017 in Amsterdam. Fotograaf: Guus Buiting