‘Ik doe dit werk met veel liefde’, begint Cindy het gesprek. ‘Ik heb een groot zorghart en vind dat iedereen het verdient om zorg en aandacht te krijgen’. ‘Ik zie het ook als een win-win’. ‘Ik voel de waardering, dat ze blij zijn als ik er ben en dat ik gemist wordt als ik er niet ben’.‘Het is ook zo ongelooflijk hard nodig!’. ‘Net dat kleine beetje extra aandacht, juist in de kleine, huiselijke dingen en die glimlach als reactie’. ‘Dat maakt het verschil’.
‘Ik doe betekenisvol werk en ik heb grotendeels invloed op wat en wanneer ik het doe. Natuurlijk in samenspraak met het team’.
Met Limburgse tongval (ze komt uit Maastricht) vertelt Cindy enthousiast over haar werkzaamheden. Helaas is het door lichamelijke omstandigheden niet meer mogelijk voor haar om in de zorgsector te werken. Maar door middel van vrijwilligerswerk kan ze toch iets betekenen in dit mooie vak. ‘Dat ik niet meer kon werken was (en is) nog steeds moeilijk’, vertelt Cindy. ‘Maar in mijn huidige situatie is dit vrijwilligerswerk ideaal’. ‘Ik doe betekenisvol werk en ik heb grotendeels invloed op wat en wanneer ik het doe’. ‘Natuurlijk in samenspraak met het team’.
Cindy start de ochtend vaak met het ontbijt klaarzetten. ‘Ik vind het belangrijk dat bewoners hun dag samen beginnen’. ‘Dus als er iemand alleen aan de ontbijttafel zit, kom ik er even bij zitten en vraag, heeft u lekker geslapen?’. ‘Sommigen kunnen alleen eten of koffie maken maar de meesten hebben hier hulp bij nodig’. ‘Dat is altijd een heel intiem moment. Je hebt van beide partijen vertrouwen nodig als je een lepel naar iemands mond brengt’. ‘Daarom investeer ik ook zo in die band door bijvoorbeeld gesprekjes aan te knopen’. ‘Wat is er afgelopen week gebeurd’? ‘Heeft u al gehoord van’. ‘Vaak krijg ik leuke reacties zoals vanochtend’. ‘Oh, jij bent het! Ben je er weer? 'Wat gezellig!’
Cindy vertelt verder. ‘En verder speel ik in op wat ik op dat moment zie.' ‘Daar krijg ik ook alle ruimte voor vanuit het team’. ‘Laatst zag ik bijvoorbeeld een mevrouw met best wel lange nagels’. ‘Dan denk ik, zou ze het leuk vinden als ik die nagels zou lakken’? ‘Voor jou en mij zijn dat normale dingen maar voor deze mevrouw is dat anders’. ‘Ze heeft de hele dag met trots naar haar gelakte nagels gekeken’. ‘Dat maakt dan een groot verschil’.
‘Mensen wonen niet voor niets in het verpleeghuis dus je maakt ook verdrietige dingen mee’, vertelt Cindy verder. ‘Onlangs is er bijvoorbeeld een bewoner overleden met wie ik een hechte band had’. ‘Ze kon niet meer praten maar het lukt me altijd om nog contact te maken’. ‘We hadden een klik en zij voelde zich hierdoor gezien denk ik’. ‘Het team heeft me goed meegenomen in deze fase waardoor ik gelukkig nog afscheid van haar heb kunnen nemen’. ´Die samenwerking is heel belangrijk, ook om af en toe mijn hart te luchten en samen te delen wat er allemaal gebeurd. Ik voel me als vrijwilliger echt opgenomen in het team en er is veel waardering van beide kanten.
‘ Ik ben ruim 2 jaar geleden begonnen in de Klinker en ik werk hier nog steeds met veel plezier! Voorlopig zit ik hier nog prima op mijn plek, en er is altijd ruimte om nieuwe mogelijkheden te bespreken met de coördinatoren Monique en Ingrid.´Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat er nodig is’. Als iemand zegt, ‘joh, het zou ons enorm helpen als je eens naar die woning gaat’, doe ik dat natuurlijk met alle liefde.
Ben je geïnspireerd door het verhaal van Cindy en wil je ook vrijwilligerswerk doen? Kijk dan eens op de pagina die speciaal voor vrijwilligers is en stuur een e-mail naar een van de locaties. Samen met een coördinator bepaal je zelf wat, wanneer en hoe vaak je komt helpen.
Samen met Cindy zijn er nog 1600 vrijwilligers bij Amstelring. Dat is iets om trots op te zijn! Zij maken echt het verschil op de dag voor vele cliënten. We willen daarom alle vrijwilligers enorm bedanken voor hun inzet!