Waar vroeger werd uitgegaan van ‘zorg & behandeling’, is dat nu meer en meer vanuit ‘wonen & welzijn’. Omdat zorg met de huidige intensiteit niet meer haalbaar en betaalbaar is in de toekomst én omdat mensen er beter van worden. Het ‘all-inclusive’-pakket van de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt aangevuld met het Volledige Pakket Thuis (VPT). Dit geeft mensen de vrijheid hun zorg en woonsituatie zelf in te vullen.
Vanuit het 5-stappen model wordt de zelfredzaamheid van mensen bevorderd. Dat betekent dat, als iemand verhuist naar een (woon)zorgomgeving, er eerst wordt gekeken naar wat iemand nog zelf kan of weer kan leren, welke rol zijn naaste kan vervullen en hoe digitale of technologische middelen kunnen helpen. De volgende stap is welke zorg er precies door wie kan of moet worden geleverd. Zowel bewoners als medewerkers moeten uiteraard wennen aan deze nieuwe benadering.
Behandelaren krijgen een andere rol in dit proces. Een fysiotherapeut zal bijvoorbeeld minder vaak een-op-een met iemand gaan oefenen, maar een meer adviserende rol op zich nemen en de uitvoerende taak overlaten aan iemand anders. Zoals een beweegagoog, familielid of vrijwilliger rondom de cliënt. De expertise van de behandelaar is dus nog steeds erg hard nodig, maar vraagt om een bredere inzet.
Een van de plekken waar al een pilot gedraaid wordt, is Holmkwartier. ‘Behandelaren zijn gewaardeerde collega’s, waarop intern geleund wordt. Ze spelen een grote rol in het overdragen van klinische kennis aan andere medewerkers. En in de verandering naar beter, slimmer en preventiever behandelen.
‘In 2023 zijn er grote stappen gezet richting toekomstbehendig behandelen. Er zijn vragen gesteld aan de vakgroep over de ontwikkeling van het vak in de toekomst. Daarop is een visie neergelegd. De rol van de behandelaar binnen themagericht werken is beter gedefinieerd en er is een projectleider aangesteld. De visiefase is afgesloten met een congres. In 2024 gaan we daadwerkelijk aan de slag met themagericht werken en nieuwe teamsamenstellingen.’
‘Het is nu nog een project. We gaan op reis met elkaar, maar weten niet wat we onderweg tegenkomen. We zijn lerende met elkaar. Door toekomstbehendig te zijn, werken we toe naar een toekomstbestendige ouderenzorg.’