Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg (TEPZ) van start

20 februari 2025
Afbeelding van Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg (TEPZ) van start
Zorgverleners in de regio Meerlanden en Zuid-Kennemerland kunnen vanaf nu rekenen op directe ondersteuning van het nieuwe Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg (TEPZ). Dit multidisciplinaire team biedt deskundig advies bij complexe vraagstukken in de palliatieve fase.

Zorgverleners in de regio Meerlanden en Zuid-Kennemerland kunnen vanaf nu rekenen op directe ondersteuning van het nieuwe Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg (TEPZ). Dit multidisciplinaire team biedt deskundig advies bij complexe vraagstukken in de palliatieve fase.

Een van de stuwende krachten achter dit initiatief is Simone Koops, directeur van Hospice Bardo en bestuurslid van het regionale netwerk palliatieve zorg. Koops benadrukt het belang van toegankelijke en deskundige ondersteuning: “Goede palliatieve zorg vraagt om samenwerking en snelle toegang tot specialistische kennis. Het TEPZ maakt dit nu mogelijk voor alle zorgverleners in de regio. Het team bestaat uit ervaren artsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen. Zij bieden ondersteuning bij lichamelijke, psychische, sociale en spirituele vraagstukken. Door het TEPZ kunnen zorgverleners met één telefoontje advies krijgen bij ingewikkelde casussen,” aldus Koops. “Zo verbeteren we samen de kwaliteit van leven in de laatste levensfase.”

Het TEPZ is een samenwerking tussen het Spaarne Gasthuis, Amstelring, Hospice Bardo, Kennemerhart, Zorgbalans, HZK, Ons Tweede Thuis, Novicare en Zorggroep Haarlemmermeer.


De toekomst van het TEPZ en de palliatieve zorg


Met de oprichting van TEPZ hoopt het netwerk Amstelland& Meerlanden en Midden- & Zuid-Kennemerland een voortrekkersrol te spelen in de verbetering van palliatieve zorg. Door gezamenlijke inspanningen van zorgprofessionals, zorgverzekeraars en andere betrokkenen is de regio goed op weg naar een meer geïntegreerde en patiëntgerichte zorgverlening, die continuïteit en kwaliteit waarborgt in de laatste levensfase.
“Het is niet het einde, maar de start van iets groters,” aldus Simone Koops. “We gaan door met het monitoren van de ontwikkelingen en het bijvoorbeeld koppelen aan deskundigheidsbevordering in onze regio, zodat we altijd blijven leren en verbeteren. Het einddoel is immers dezelfde voor ons allemaal: palliatieve zorg van de hoogste kwaliteit bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben.”
Door gezamenlijk te werken aan deze belangrijke doelen, kunnen andere regio’s in Nederland leren van de successen én uitdagingen die in Zuid-Kennemerland en Meerlanden zijn ervaren, en kunnen zij hun eigen palliatieve zorgsystemen verder versterken.

Klik hier voor meer informatie

Delen op social media: