Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Ziekenhuiszorg nu ook thuis mogelijk door Amstelring Wijkzorg

15 april 2025
Afbeelding van Ziekenhuiszorg nu ook thuis mogelijk door Amstelring Wijkzorg
Waarom moeten mensen naar het ziekenhuis voor een handeling die ook thuis kan? Die vraag bracht wijkverpleegkundigen en coördinatoren van het technisch team Marieke van Veen en Esmee Lagarde in beweging. Nu levert Amstelring Wijkzorg ook ziekenhuisverplaatste zorg, gewoon bij mensen thuis. Inmiddels zijn er met dit initiatief al honderden cliënten geholpen.

Thuis kan het ook

Ziekenhuisverplaatste zorg is specialistische zorg die voorheen alleen in het ziekenhuis werd gegeven, maar nu ook veilig en verantwoord thuis plaatsvindt via de wijkzorg. Zorg die complex is, maar niet per se een ziekenhuisbed vereist. Denk aan infuustherapie, chemo-injecties, PICC-lijn zorg en aderlatingen. Een voorbeeld is het zoledroninezuur-infuus: een behandeling die Amstelring Wijkzorg al twee jaar succesvol aan huis aanbiedt.

De resultaten zijn indrukwekkend: cliënten ervaren meer regie, comfort en rust bij de zorg in hun vertrouwde omgeving. Ze hoeven daarnaast niet te reizen en ervaren minder logistieke belasting. Marieke: "Cliënten voelen zich rustiger en zelfstandiger als ze thuis geholpen worden. Het geeft hen meer grip en vertrouwen." Bovendien verlaagt het de druk op het zorgsysteem en maakt het kostenefficiëntere zorg mogelijk.

Innovatie vanaf de werkvloer

Het zaadje voor dit idee werd drie jaar geleden geplant tijdens een overleg in het Amstelland Ziekenhuis. Toen werd geopperd dat sommige zorg misschien ook thuis zou kunnen, dachten Marieke en Esmee: dat kan zeker! Ze besloten het idee verder uit te werken en kregen groen licht van hun leidinggevende. Ze legden contact met de ziekenhuisapotheker, inventariseerden de cliëntenpopulatie en ontwikkelden een handboek vol protocollen, instructies en toelichtingen op medicatie. In maart 2023 werd de eerste specialistische zorg thuis geleverd en inmiddels heeft Amstelring Wijkzorg al meer dan 600 cliënten geholpen.

Om de impact ervan te meten, deed Amstelring twee jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar ziekenhuisverplaatste zorg. De resultaten zijn opvallend positief: cliënten waarderen de zorg met een negen min. Ze ervaren meer regie en een hogere kwaliteit van leven. Ook voor het ziekenhuis levert het winst op: minder dagbehandelingen, lagere kosten en meer ruimte voor complexere zorg. De combinatie van verpleegtechnische handelingen en persoonlijk contact maakt het werk bovendien aantrekkelijker voor zorgprofessionals.

Van handboek tot huisbezoek

Wat begon met een goed idee is inmiddels uitgegroeid tot een complete werkwijze, stevig ingebed in de organisatie. De directe betrokkenheid van Marieke en Esmee zorgt ervoor dat het project zich blijft ontwikkelen. Zo is er inmiddels ook scholing op maat, om de wijkverpleegkundigen breder inzetbaar te maken en de kennis in de wijkteams te vergroten. “Veel mensen denken bij wijkzorg aan eenvoudige zorg, maar dit soort handelingen vraagt juist veel expertise,” licht Esmee toe. Zo komt er binnen de wijkzorg steeds meer deskundigheid op de juiste plek terecht.

Samen met het Amstelland Ziekenhuis onderzoeken Marieke en Esmee continu welke zorg nog meer veilig naar de wijk kan worden verplaatst. Een voorbeeld is de expertise rondom aderlatingen: een specialistische handeling die voorheen alleen in het ziekenhuis plaatsvond. Op dit moment loopt er een pilot om deze behandeling ook veilig thuis te kunnen uitvoeren. Het zorgaanbod aan huis breidt zich daarmee steeds verder uit.

Tijd voor de volgende stap

De ziekenhuisverplaatste zorg bij Amstelring is het resultaat van goede samenwerking, praktijkervaring en doorzettingsvermogen. Marieke: "Als we horen dat iets niet kan, dan gaan we bedenken hoe het wél kan." Nu het fundament stevig staat, is het tijd om de samenwerking op te zoeken met andere partners die zorg dichter bij de cliënt willen brengen. “We weten inmiddels wat werkt. Die kennis delen we graag met andere ziekenhuizen,” zegt Marieke. Esmee vult aan: “We staan open voor nieuwe samenwerkingen. Ziekenhuisverplaatste zorg is de toekomst en dit is pas het begin.” 

Delen op social media: