Fingerfood is geschikt is voor mensen die hulp nodig hebben met eten: het hanteren van bestek is lastig. Dat geldt voor mensen met:
Een eetervaring begint met zien en ruiken. Maar ook het tastzintuig bevat oneindig veel zenuwuiteinden die informatie over het eten doorgeven. Met onze handen voelen we de consistentie, structuur en temperatuur van het eten. Dit ‘proeven met de handen’ kan de eetervaring verbeteren.
Eten met de handen is een oerinstinct: als een kind 3 maanden oud is gebruikt het automatisch de handjes om iets in de mond te stoppen. Met bestek eten wordt in de jaren daarna pas aangeleerd. Verder is eten met de handen gewoon erg praktisch.
Met Fingerfood kunnen veel ouderen in verpleeghuizen en groepswoningen grotendeels zelfstandig de maaltijd gebruiken. Dat vergroot de autonomie; oftewel het zelf kunnen handelen zonder bemoeienis van buitenaf. Het voordeel van Fingerfood is:
Door deze vrijheid blijft de eigenwaarde in stand, waardoor de eetbeleving verbeterd. Je ziet vaak dat bij Fingerfood de voedselinname groter is dan wanneer iemand met eten wordt geholpen.
De broodmaaltijd en tussendoortjes
Fingerfood maken is het makkelijkst bij de broodmaaltijd en de tussendoortjes. Voorbeelden zijn: belegde boterham in stukjes gesneden, stukje ontbijtkoek, blokje kaas, plakje worst, schoongemaakt fruit in stukjes, snoepgroente (bv cherrytomaatjes, komkommer), half augurkje, stukje haring of andere vis, etc.
De warme maaltijd
Bij de warme maaltijd vergt Fingerfood wat meer fantasie. Kook je in een groepswoning voor een groep bewoners? Bedenk dan van te voren hoe je de maaltijd handzaam kunt maken. Ideetjes zijn:
Bekijk een fingerfood recept.
Agnes Grimmerink en Marjan Dogger, diëtisten Amstelring