Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Onrust bij dementie voorkomen

Vrouw met rollator buiten in een park ruikt aan een bloem samen met andere vrouw
Bij dementie is een geborgen en prettige sfeer belangrijk. Want de juiste sfeer kan onbegrepen gedrag bij dementie, zoals roepen, grote onrust, agressie en neerslachtigheid verminderen. Lees wat er mogelijk is om onrust bij dementie zoveel mogelijk te voorkomen.

Absolute stilte is beangstigend bij dementie

Iemand met dementie kan meestal niet goed tegen absolute stilte. Op die momenten ontstaat er onrust, met roepen, wriemelen en kloppen. Vaak lopen of zitten mensen met dementie op de gang, omdat daar van alles gebeurt. Het kijken naar een langzame ouderwetse film of natuurfilm is vaak ook een aangename bezigheid. Let er dan vooral op dat het geluidsniveau goed is, zonder storend te worden.

Ook bij dementie de gevoelens benoemen

Gevoelens benoemen en gevoelens delen is een algemeen menselijke behoefte. Bij mensen met dementie komen gevoelens vaak uit het verleden en niet uit het heden. Dat maakt het lastiger om begrip te hebben voor de gevoelens. Toch is het benoemen van gevoelens belangrijk, omdat het minder eenzaam maakt. Zeg bijvoorbeeld als iemand huilt: ‘Ik zie dat je verdrietig bent’ en geef de kans om erover te praten. De oorzaak van het verdriet oplossen is meestal niet mogelijk. Maar wat u wel kunt doen is meeleven, een arm om hem/haar heen slaan, een hand vasthouden of knuffel geven. En er gewoon zijn.

Weer weggaan: wel of niet ‘dag zeggen’ bij dementie?

Familieleden vinden het soms moeilijk om weg te gaan, afscheid te nemen, zeker als dat problematisch verloopt. De persoon met dementie huilt of zegt: ‘Ik wil mee, laat me niet alleen’. Stel uzelf de vraag: voor wie is het eigenlijk nodig om bewust ‘dag’ te zeggen? Misschien komt u tot de conclusie dat het eigenlijk beter en minder confronterend, is als familie onopgemerkt weggaat.

Tips om onrust te voorkomen:

  • Vertrouwde herkenbare eigen spullen en een makkelijke oriëntatie in de ruimte zijn belangrijk. Richt de kamer in met persoonlijke voorwerpen, een bedsprei, nachtlampje of schilderij.
  • Een fotoalbum met foto’s en beschrijvingen kan rustgevend werken en geeft gespreksstof.
  • Zet muziek op. Op muziek van vroeger wordt meestal positief gereageerd. Het muzikale geheugen blijft vaak nog lang goed.
  • Ga naar buiten. Vaak wordt de buitenlucht als prettig ervaren. Daar waar vogels en andere buitengeluiden te horen zijn en de wind in het gezicht blaast. Een stukje wandelen, op een bankje zitten of samen iets in de tuin doen.

Lees meer: