Dementie is een complexe hersenaandoening. Het is lastig om dingen te onthouden, het besef van tijd verdwijnt, het geheugen gaat verloren. Dat geeft een onrustig gevoel en vaak ook een verstoord dag- en nachtritme. Het proces van dementie kan snel gaan of zich langzaam ontwikkelen. Lees over de kenmerken van dementie.
Heeft u begeleiding, zorg of behandeling bij dementie nodig? U kunt bij Amstelring terecht voor:
Woont u thuis met (beginnende) dementie en heeft u hulp nodig, een zinvolle dagbesteding of een tijdelijk logeeradres? Lees hier verder:
Woont u thuis en heeft u behoefte aan advies, zorg of behandeling? U kunt rekenen op onze experts: diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, muziektherapeuten en psychologen. Zij helpen u graag bij bijvoorbeeld voeding, geheugentraining en het uitvoeren van handelingen en het bewegen. Voor een afspraak met één van onze experts neemt u contact op met:
Gaat thuis wonen niet meer door de gevolgen van dementie? De verpleeghuizen en kleinschalige groepswoningen van Amstelring kunnen goede opvang bieden. Zorgmedewerkers en verpleegkundigen in de verpleeghuizen van Amstelring beschikken over veel kennis.
Er zijn diverse creatieve therapieën beschikbaar. Een therapie met huisdieren, reminiscentie (ophalen van herinneringen), beweegtuinen, aromatherapie/snoezelbad en muziektherapie. Er treedt ontspanning op, sociale interactie en plezier.
Bekijk alle verpleeghuizen en groepswoningen met zorg bij dementie.
Voor familie en mantelzorgers is achtergrondinformatie beschikbaar:
Vaak neemt bij mensen met dementie het honger- en dorstgevoel af. Of er zijn fysieke ongemakken, zoals gebitsproblemen, misselijkheid en verminderde reuk en/of smaak. Kortom, eten en drinken is niet altijd meer vanzelfsprekend. Om zo lang mogelijk in goede conditie te blijven, stemt de diëtist dit altijd af op de persoonlijke situatie.
Meer informatie:
Bij beginnende dementie is er het EDOMAH-programma. Centraal bij de behandeling staat; ‘het zelf blijven doen’, door gebruik te maken van routines en de vertrouwde omgeving. De ergotherapeut zoekt met u naar passende strategieën zodat u vaardigheden zoals koffie zetten, de was draaien, boodschappen verzorgen of aankleden weer aanleert. De ergotherapeut geeft om dat te bereiken oefeningen, begeleiding en voorlichting.
Fysiotherapie kan het tempo van achteruitgang bij dementie vertragen en een aantal klachten verminderen. Doel is uw zelfstandigheid en controle over het leven zoveel mogelijk behouden. Ook richten fysiotherapeuten zich op het creëren van vertrouwdheid en veiligheid.
Als dementie verergert, ontstaan vaak problemen met de taal. De logopedist onderzoekt wat er nog mogelijk is op taalgebied. Mantelzorgers krijgen advies over hoe zij zo goed mogelijk kunnen blijven communiceren met familie of partner. Wordt kauwen en slikken moeilijker, dan onderzoekt de logopedist waar dat aan ligt en geeft tips om de kans op verslikken te verkleinen. En over welke soort voeding het gemakkelijkste kan worden gegeten.
Via muziek is het makkelijker contact maken, ook bij zware dementie. Door samen te luisteren, te zingen en/of te spelen veranderen emotionele en sociale problemen en gedrag. U ervaart meer contact met uzelf en anderen. U wordt rustiger en minder verdrietig. Muziektherapie vindt individueel of in groepsverband plaats. De muziektherapeut geeft adviezen voor positief contact en gedrag tussen bewoners. Ook zijn er specialistische groepen, waaronder een therapie koor en lig-/belevingsconcerten.
De psycholoog helpt met neuropsychologisch onderzoek voor het bepalen van het ziektebeeld, woonadvies en zorgtraject. Ook kan een psycholoog voorlichting aan u en uw naasten geven. Zoals uitleg over het ziektebeeld, de gevolgen voor het dagelijks leven en advies over hoe hiermee om te gaan. De psycholoog kan onderzoek doen naar gedragsproblemen en advies aan uw naasten geven hoe daar mee om te gaan.
Een specialist ouderengeneeskunde (SOG) heeft specifieke kennis over ouderen, het ouder wordende lichaam en ziekten bij oudere mensen. De specialist ouderengeneeskunde werkt samen met de huisarts en zorgverleners en adviseert over beandering, zorg en medicatie.