Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Mooie initiatieven: van roze tot rocken en winkelen

Medewerkers van Amstelring zetten zich elke dag in voor goede zorg aan cliënten en bewoners. Als het even kan, gaan ze graag een stapje verder om het de mensen naar de zin te maken. Voor u op een rij: 5 van onze mooiste initiatieven.

1. Tweedehands kledingwinkeltje in Bornholm

Papillon, zo heet het tweedehands kledingwinkeltje in Bornholm. Het winkeltje opende in februari 2017 zijn deuren en is sindsdien niet meer weg te denken uit het woonzorgcentrum. Initiatiefneemster achter het winkeltje is Christine Bos. Ze runt Papillon, als vrijwilliger samen met andere vrijwilligers, naast haar baan als medewerker Wonen en Welzijn. Christine: ‘Het idee van het winkeltje ontstond zo’n 10 jaar geleden. Jaarlijks stond ik met een kraam met tweedehandskleding in Bornholm. Ik zag dat er veel vraag was naar kleding. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een plan gepresenteerd aan mijn leidinggevende.’ Niet lang daarna was Papillon een feit.

Liefdeswerk
Het doel van het winkeltje is op een laagdrempelige manier mensen van buiten naar binnen te brengen. ‘Het is goed gelukt om inloop in het verpleeghuis te krijgen. De kleding is mooi én goedkoop. Mensen komen hier graag shoppen. De prijzen liggen tussen de 1 en 7,50 euro. De meeste stukken kosten 2,50 euro. Alleen voor iets heel bijzonders vragen we 7,50 euro,’ vertelt Christine.
Ook bewoners van Bornholm en cliënten van de revalidatieafdeling komen graag naar Papillon, dat niet alleen een winkeltje is, maar ook dienst doet als ontmoetingsplek. Daarnaast dient Papillon een goed doel. ‘De volledige opbrengst gaat naar de bewoners. We hebben alle afdelingen een cadeaubon van 250 euro geschonken, besteedbaar naar eigen inzicht,’ vertelt Christine. Ook ontvingen alle afdeling tuinplanten, kreeg iedereen in Bornholm met warm weer een ijsje en droeg Papillon bij aan nieuw behang voor het verpleeghuis, het zijn maar wat voorbeelden. ‘O ja, en niet te vergeten, we hebben ook een modeshow gedaan, voor en met bewoners. Papillon is echt liefdeswerk,’ sluit Christine.

2. Beleeftuin: zien, horen, ruiken en voelen

De binnentuin van De Rietvinck heeft een metamorfose gekregen. Wat eens een fantasieloze tuin was, is nu een goed toegankelijk ervaringsplek. De bewoners van het verpleeghuis kunnen de tuin met al hun zintuigen beleven: er is van alles om te zien, te ruiken, te horen en te voelen. Maaike Swiers, eerst verantwoordelijk verzorgende (EVV): ‘De oude tuin had aardig wat hobbels en bobbels, waardoor mensen met een rollator of rolstoel er niet goed gebruik van konden maken. Er was veel steen, weinig groen en de vijver leek wel een modderpoel. Nu hebben we verschillende hoekjes waar de bewoners lekker kunnen zitten. In de zon of in de schaduw. Tussen de mensen of juist op een rustig plekje.’

Met elkaar en voor elkaar
De nieuwe tuin is met en voor cliënten tot stand gekomen. De cliëntenraad was nauw betrokken bij de aanleg van de belevingstuin. Net als Maaike. Maar wat vinden de bewoners er eigenlijk van? ‘Heel mooi. Het is een leuk ontwerp. Ik zit hier graag, maar ook op het plein aan de voorkant. Het zijn twee totaal verschillende energieën,’ zegt Joop, die met een biertje en een jenevertje onder een parasol zit, ‘de brug vind ik het allermooist.’ Maaike vult aan: ‘De brug heeft een speciale anti-grip laag.’ Joop vindt vooral het ontwerp van de brug mooi.

De tuin is op 8 juni feestelijk geopend. Een week later opende de beleeftuin van De Bogt.

3. Een dementievriendelijk Amsterdam-Noord

Odensehuis Het Schouw, een ontmoetingsplaats voor zelfstandig wonende mensen met dementie in Amsterdam-Noord, werkt samen met stadsdeel Noord en de winkeliersvereniging van winkelcentrum Boven ’t Y aan een dementievriendelijke buurt.
Stadsdeel Noord spoot op stoeptegels een looproute tussen Odensehuis Het Schouw en winkelcentrum Boven ’t Y, zodat mensen met dementie niet meer verdwalen op weg naar de supermarkt of terug. Odensenhuis Het Schouw en de Winkeliersvereniging Boven ’t Y stimuleren winkeliers om de gratis online training samen dementievriendelijk te volgen. Het gaat om een korte trainingen van ongeveer 15 minuten die winkeliers helpt dementie te herkennen.
Jonne Meij, coördinator bij Odensehuis Het Schouw:  ‘We krijgen veel positieve reacties op de looproute. Er is veel waardering voor het feit dat we dementie zichtbaar maken in buurt.’

In Amsterdam-Noord wonen relatief veel mensen van boven de 70. Ook in de nabije omgeving van het Buikslotermeerplein mét winkelcentrum Boven ’t Y wonen veel ouderen. Het merendeel doet zijn boodschappen in het winkelcentrum. Onder hen bevinden zich steeds meer mensen met dementie.

4. Rocken voor senioren

My Generation, hét senioren rockkoor van de Haarlemmermeer, repeteert sinds november vorig jaar iedere donderdagmiddag in poppodium Duycker. Na ruim een half jaar oefenen, geeft het koor op zaterdag 23 juni zijn eerste optreden in de podiumzaal van Pier K, centrum voor kunst en cultuur in Hoofddorp. Liedjes van onder meer Mick Jagger, The Rolling Stones en The Who vullen de ruimte. De koorleden zingen en swingen, het publiek rockt evenzo hard mee. Een kunstheup of -knie blijkt geen enkele belemmering.

'Geen oud-Hollandse liederen, maar rockmuziek' 
Het rockkoor is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Amstelring Dagbesteding, Pier K en Duycker en wordt mogelijk gemaakt door het VSB Fonds. Twee jaar geleden richtten zij het Nostalgisch Cultuurcafé op, als aanvulling op het aanbod van traditionele activiteiten voor ouderen, zoals bingo, klaverjassen en koersballen. Mara van Limbeek, programmacoördinator dagbesteding: ‘Maandelijkse komen ouderen uit Hoofddorp in Duycker bij elkaar om naar bandjes te luisteren, een lezing te volgen of gewoon samen een drankje te drinken. Al snel werd duidelijk dat er behoefte is aan meer. Aan zingen bijvoorbeeld, en dan geen oud-Hollandse liederen, maar pop- en rockmuziek.’
Geïnspireerd op de Engelse Zimmers ontstond het senioren rockkoor My Generation, onder leiding van een professionele dirigent. Mara: ‘Wekelijks samen repeteren zorgt voor een enorme onderlinge verbondenheid én natuurlijk heel veel plezier. De groep deelt dezelfde interesse en leeft met z’n allen toe naar het optreden.' 

Gezocht: senioren muzikanten
Na het succes van het rockkoor zoekt het Nostalgische Cultuurcafé senioren muzikanten om één of meerdere bandjes te formeren. Iedereen die muziek kan maken en een respectabele leeftijd heeft bereikt, is welkom. De bands worden zorgvuldig samengesteld en krijgen begeleiding van een professionele bandcoach. Aanmelden kan via mvanlimbeek@amstelring.nl en mdejong@amstelring.nl.

5. Roze Loper: aandacht voor seksuele diversiteit

Jezelf kunnen zijn ongeacht je geaardheid, ook als je in een verpleeghuis woont. Dat vinden we belangrijk bij Amstelring. Het was de reden voor Arjan Croonen om als leerling verzorgende IG in Vreugdehof te gaan werken. Hij nam het initiatief om voor Vreugdehof het certificaat de Roze Loper aan te vragen. En met succes. De Roze loper is het certificaat voor woonzorgcentra die aandacht hebben voor seksuele diversiteit, bij cliënten en medewerkers.

Dolly Bellefleur
Arjan koos heel bewust Vreugdehof als werkplek. Hij vertelt: 'Nadat ik op Facebook foto’s voorbij zag komen van Dolly Bellefleur die tijdens de Pride een optreden gaf in Vreugdehof, was voor mij de keus al snel gemaakt: in dit verdraagzame huis wil ik mijn opleiding tot verzorgende IG volgen.’
Toen Arjan eenmaal in het Vreugdehof werkte, verbaasde het hem dat het huis nog geen Roze Loper had. Hij kwam gelijk in actie en riep collega’s op samen een werkgroep te starten. Arjan vertelt hierover: ‘Met acht mannen en vrouwen zijn we gestart De Roze Loper audit voor te bereiden. In dit prachthuis is veel ruimte voor diversiteit. Ik zag de audit dus ook met veel plezier en vertrouwen tegemoet. Nu we De Roze Loper behaald hebben, kunnen we duidelijker laten zien dat we een huis zijn waar diversiteit hoog in het vaandel staat en iedereen gelijk is ongeacht levensovertuiging, huidskleur en geaardheid! Daar ben ik trots op.’

Lees ook: